Belysningstankar

Ett av det vi planerat kolla in på Bostadsmässan i onsdags var belysningen i husen. Både inne och ute.

lampor matbordet

Inne var det främst lampor ovanför matbord, spotlights i taket och stora lampor som fångade min uppmärksamhet. Vårt matbord och utrymmet det kommer finnas i behöver mer än en liten futtig lampa. Likaså känns det att det i vardagsrummet finns plats för en större lampa förutom spotlights vi tänkt i taket.

taklampor happy lights
taklampor

I trappan till källarvåningen har vi tänkt två lampor i väggen som lyser både uppåt och neråt. Något i stil med de två på bilden nedanför. Den tredje lilla bilden är på spotlights i taket.

belysning trappan taket

Ute på husväggen kommer vi också att fästa lampor. Sådana som lyser både ner och upp är tanken. Då kunde man samtidigt få husnumret upplyst.

utebelysning bostadsmässan
husnummer upplyst

Belysningen och lampor är inte något som känns lätt att välja. Svårt med placeringar, nu när vi ännu kan påverka elen i nya huset. Ännu svårare kommer det att vara att välja ljuset på lamporna. Vill inte har flera olika ljus, utan helst så lika och så vitt som möjligt. Inte gult ljus. Och inte blandat. Det blir bara svårt med fotograferingen sen. Men hur ska jag veta vad som lönar sej?

7 svar på ”Belysningstankar

 1. Vi köpte ny lägenhet och gjorde totalrenovering av övre våningen och drog bland annat ny el och la en massa spottar i taket med vitt ljus. Kändes konstigt först och till viss del tycker jag ännu också att det känns lite kontorsaktigt. Nu då vi hade varit på landet en längre tid och där ljuset är gult kändes det först riktigt konstigt här hemma. Men gillar nog ändå det här vita ljuset.

  • Skönt att höra att du gillar det vita ljuset. Men hur vet man i butiken vilket ljus som är vitt. Jag är helt ute och cyklar.

   • Tja, om jag ska vara helt ärlig så har jag ingen aning:) Det är mannen i vårt hus som är mera insatt i det hela
    Men tydligen finns det en Kelvin skala som berättar hur vitt ljuset är. Det som vi märkte med det vita ljuset är att man är tvungen att byta ut alla lampor till samma vita ljus, annars ser det gula ljuset konstigt ut. Vi installerade en fläkt i taket istället för en hängande för att inte skymma utsikten från spisen och där var ljuset gult och det var inte helt enkelt att hitta lampor som passade som var lika vita som resten av belysningen. Så nu då vi har vitt ljus så kan man glömma att köpa sina led lampor etc på Ikea för dom har inte tillräckligt vita..lite jobbigt men snyggt är det ju:) lycka till med alla val!

 2. O jaa lampor är en av de svåraste grejerna vi också har och har haft under åren. Nu iom att vi har så högt till tak iså kan man int bara smälla upp de gamla, ser ut som flugskit.. 🙂

 3. Alltså jag har inte ens tänkt tanken att fundera på hurdant ljus lamporna har. Känner mest att dit med en spot och sen något annat så blir det nog bra. Blir nog aldrig en inredare av mig!

  • Jag kom över lampornas ljus bara för att kameran tog så fula bilder i vissa ljus, tar ännu också men jag övar på det. Visst blir det en inredare av dej, du ska ju få ert hem att se ut som ert snart. Det finns ju inget rätt eller fel. Huvudsaken att man trivs själv. Men vet du, har du tänkt på att det finns olika sorts vägguttag och strömavbryta? Blir vimmelkantig av allt som ska väljas.

Kommentarer är stängda.