Kameran på stadssemestern

Det var ett svårt beslut att lämna den egna systemkameran hemma då jag åkte till Amsterdam. Samtidigt var det ett mycket skönt beslut. Systemkameran väger en hel del och att bära den på stan hela dagen hade varit tungt. I samarbete med Canon fick jag låna Powershot G5 X. (Ingen affiliatelänk, jag får inga pengar för att ni klickar på länken, det är en helt vanlig länk.)

canon powershot g5x

Jag hade kameran i bruk en vecka före vi åkte, till exempel här och här är bilderna tagna med kameran. Den är liten så den får plats i fickan på ytterrocken. Den har samma inställningsmöjligheter som systemkameran. Bildkvaliteten är mycket bra. Jag gillar dessutom att kameran har ett titthål (en elektronisk sökare) och inte bara en display som visar bilden. När man tittar genom sökaren slocknar displayn, det finns en liten sensor som reagerar.

gata amsterdam uteservering

Kameran har vidvinkel (24mm) och zoom (även digitalzoom, men jag stängde av den). Den vida vinkel använde jag mej mycket av på gatorna i Amsterdam, den var som gjort för stadsfotografering.

hus langs kanalen
solnedgång kanal

I och med det ljuskänsliga objektivet (f/1.8-2.8) blev det fina bilder även då dagsljuset försvann. I inlägget om vår lördag finns bilderna från kanalkryssningen. Det blev också ett fint skärpedjup på bilderna (se exempel nedan). Båda två är egenskaper jag värdesätter stort.

bat kanal
vackra detaljer

Zoomen var också behändig att ha. Många fina detaljer hade blivit avlägsna utan den. Min systemkamera har ju 40mm objektiv och jag är inte van med zoom. Det tog nog inte länge för mej att bli van att det gick att zooma.

amsterdam hus krokar
kristallkronor light carneval

Några gånger hade jag svårt att få kameran att fokusera där jag ville. Jag har den egna kameran inställd på en punkt, inget större än så. Men på G5 X gick det inte att välja punkt, utan bara ett område i två olika storlekar. Jag valde den mindre rektangeln, som var närmare det jag är van vid.

kees de jongenbrug

Jag är jätte nöjd med kameran och kunde gott tänka mej att äga en sådan.

5 svar på ”Kameran på stadssemestern

  1. Pingback: Ett tillägg om G5 X | Sagoborgen

  2. Jag tror att 5an eller eventuellt 7an hamnar på önskelistan hos oss, de verkar så övertygande! G ska kanske till Hongkong på arbetsresa, kollade att de är flera hundra euro billigare där, så kanske det kommer med en kamera från den resan 😉

    • Jag förstår, det är ett jätte fint ställe. Jag vill besöka staden igen och kanske nångång se mer av landet.

  3. Pingback: Testar Canon EOS M10 | Sagoborgen

Kommentarer är stängda.