National Tulip Day 2016

Fortsätter med ett inlägg om tulpaner från vår stadssemester i Amsterdam. Jag åkte alltså med en vännina, vet inte om jag nämnt det tidigare. Amsterdam (eller Holland för den delen) och tulpaner hör ihop. Det första jag tänker på då jag hör staden eller landet är just tulpaner följt av träskor och ost.

amsterdam dam square tulips

På lördag var det national tulip day och Dam torget fylldes med tulpaner. Eller fylldes är väl att ta i lite, men mycket tulpaner fanns det på området. Klockan 13 öppnades sedan portarna och folket fick rusa in och plocka. Högst 20 tulpaner per nuna var tillåtet. När detta hände var vi redan på annat håll, men hade varit intressant att se hur galna folk blev av gratis tulpaner.

national tulipday 2016

En orkester spelade inne på området och kamerorna gick heta på alla håll.

tulpandagen

Det gick att gå trappan upp på en bro och beskåda tulpanerna högre uppifrån.

dam square amsterdam tulips

De färggranna tulpanerna gjorde sitt där på Dam och fick det gråa Royal Palace att se trevligare ut också.

tulpaner damsquare
amsterdam tulip museum

Vi fortsatte i tulpanernas tecken och gick till Tulip Museum i stadsdelen Jordaan. Det kom att bli området där vi spenderade nästan hela vår lördag, en mycket mysig del av Amsterdam.

pink tulpan

Museet var inte stort, det tog under en halv timme att gå igenom det. Okej, vi läste inte in oss på allt som fanns, men såå intresserade är vi inte. Mycket fick vi veta om tulpanerna och vilken roll de haft i landet och hurdan hysteri de skapat. För tänkt er att en ynka tulpanlök varit värd ett hus vid en kanal nån gång i tiden.

tulpanmuseum
flower market amsterdam

På söndag besökte vi ännu flower market, blomstermarknaden vid en kanal. Där fanns tulpanlökar och lökar och knölar av alla de slag. Några påsar fick följa med hem också.

billiga tulpaner

Vad sägs om 50 tulpaner för 10 eurosar? Inte illa eller hur.

2 svar på ”National Tulip Day 2016

Kommentarer är stängda.