Lördag i Amsterdam

Fortsätter med lördag från Amsterdam. Fredag hittas här och tulpandagen här. Under lördagen fick vi uppleva många olika väder som regn och sol, mest sol.

spårvagn amsterdam

Vi rörde oss med spårvagn från hotellet till centrum av staden och hem igen på kvällen. De har ett mycket tänkande spårvagnsnät där.

central station amsterdam

Amsterdams central station är en ståtlig gammal byggnad. Och enorm. Vi igenom den på lördag kväll då vi kom från restaurangen. Bakom byggnaden finns perrongerna för tåg och bussar. Det kändes yrt, men är säkert lätt att använda om man gör det till vardags. Från central stationen hoppade vi på en Hop-On-Hop-Off buss som tog oss genom staden. Under bussturen ändrades regnvädret till solsken.

anne frank museum

Efter bussturen letade vi reda på Dam torget och tulpanerna, som jag skrev om tidigare. Sedan gick vi i sakta takt mot Anne Franks hus. Vi hade köpt biljetter till museet på förhand på nätet. Rekommenderas varmt att göra det. Kön för dem som var utan biljetter var flera timmar lång. Besöket på detta museum var mera rörande än fredagens Van Gogh, blev illamående av tanken på hur de levt där inne.

kanalturister

Resesällskapet och jag på en av alla broarna i Amsterdam. Det blir fler bilder på hus, cyklar och just broar i ett eget inlägg. Den vägen kanske ni orkar ta del av alla fotona.

westerkerk amsterdam

Vackert väder och vackra byggnader och kyrkor. Det var svårt att se sej för när man gick längs gatorna, blicken vandrade längs väggarna upp mot taken mest hela tiden. Under lördagen stegade vi in på ett annat museum också, ett mera lättsamt än Anne Frank, nämligen ett ostmuseum. Ostbutiker fanns det många av och i dem fick man smaka på goda ostar. Lämpligt att gå in i en affär när energinivån börjar sjunka.

poffertjes miniplattar

God mat har vi också ätit under resan. På lördagen lunchade vi på ett café, Cafe de Oude Wester, som såg inbjudande ut i ett gathörn. Vi delade en fylld plätt till lunch och som efterrätt beställde vi poffertjes, mini plättar med mängder florsocker och sirap. Gissa bara om det var läckert.

battur kanalen amsterdam

På eftermiddagen åkte vi på en kanalkryssning. Det var fint att se den vackra staden från vattennivån. Många husbåtar längs kanalerna och siktet var rätt bra in i flera av hemmen, vilket kändes lite småkonstigt. Vi fick veta att kanalsidorna saknar räcke/staket för att det ska vara lättare att förtöja och stiga i land från en båt.

talking heads

Under vår kanaltur blev det mörkt och kaptenen styrde in på den kanal där vi fick se flera av ljus karnevalens konstverk. Verket på bilden ovanför heter Talking Heads, ett enormt huvud på varsin sida av kanalen. Lamporna som lyste upp huvuden rörde på sej som och det såg väl lite ut som hela huvudet levde, pratade.

kanalbroar skymning

Det blev en god middag på en rätt nyöppnad restaurang utanför stan, Hoogendam. Med magarna mätta vandrade vi genom Red Light District som höll på att vakna till sitt fulla liv. Det kändes mycket konstigt med skyltfönstren proppade av sminkade nästan nakna kvinnor samtidigt som det luktade för sött från alla coffeeshops. Vi sökte oss istället mot magra bron för att sedan vara färdiga för dagen med våra dryga 14 kilometer promenad, om jag inte minns fel.

3 svar på ”Lördag i Amsterdam

  1. Pingback: Söndag i Amsterdam | Sagoborgen

Kommentarer är stängda.