Recept på dagens semlor

Plötsligt är det onsdag. Måndag och tisdag passerade med raser fart. Denna dag gick också rätt fort. Idag har jag och Aron besökt Ikea, handlat mängder med nödvändigheter och lite hemligheter också. Till kvällen bakade jag semlor, fick hjälp med degen av Elin och Aron.

semlor

SEMLOR ELLER BRYTBRÖD

1 påse torrjäst
5 dl vatten, fingervarmt
½ msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt
12-14 dl vetemjöl
2-3 dl havreflingor

GÖR SÅ HÄR

Värm vattnet lite varmare än fingervarmt. Tillsätt socker, salt, olja och havregryn. Blanda ihop torrjästen med några deciliter av mjölet och blanda ner i vätskan. Tillsätt resten av mjölet lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Rulla ut  degen till en längd. OBS! Degen ska inte jäsa före detta skede. Skär längden i önskad mängd delar. Jag fick kring 25, räknade aldrig minns jag nu. Rullar delarna till bollar.

Lägg semlorna på en plåt med bakplåtspapper. Placera tillräckligt nära varandra, men inte fast i, så att de jäser ihop och du har ett brytbröd. Eller jäs semlorna på två bakplåtspapper om du vill ha enskilda semlor. Jag palcerade mina på samma plåt ungefär 1cm ifrån varandra. Låt jäsa under duk i 50-60 minuter, tills de jäst ihop om du så önskar.

Värm ugnen till 250 grader och grädda på nedersta falsen i 10-15 minuter, beroende på ugn och storlek på semlor. Jag gräddade i 10 minuter. Låt svalna en stund på plåten.

I Lindas bakskola hittar ni originalreceptet.

3 svar på ”Recept på dagens semlor

  1. Pingback: Recept på chokladkaffekaka | Sagoborgen

Kommentarer är stängda.