En meters plättkalas

Vi ställde till med plättkalas för vår en meter långa Elin. Inte vilka plättar som helst, utan muurikka plättar. Slurps! det smakade sommar. En glad 100 centimeters tjej åt plätt med god aptit.

en meter lång
muurikka plättar
en meters fest
plättar bär

Vårt muurikka plätt recept såg ut så här:

1 liter mjölk
5 dl mjöl
6 ägg
en gnutta salt och lite socker

Smeten fick stå och dra sej i kylskåpet i många timmar och en stund i rumstemperatur före stekning. Hade som avsikt att tillsätta smält smör i smeten, men det glömde jag. Vi har stekt vanliga plättar enligt nästan samma recept, med två deciliter mera mjölk samt lite bakpulver. Nu lämnade jag bort bakpulvret och en del av mjölken och det fungerade bra. Nästa gång ska plättarna ätas direkt efter gräddning, då smakar de bäst. Nu stekte J alla plättar först och då försvann frasigheten helt.