Mina första karelska piroger

Igår blev jag sugen på att göra egna karelska piroger. Kan bara skylla på tv programmet Koko Suomi Leipoo där de bakade piroger. Idag medan barnen lekte med grannarna samlade jag mod till mej och inledde projektet. Visst var det tidskrävande, men värt besväret i slutet. För att vara första gången jag gjorde piroger är jag sjuttons stolt över mej själv och slutresultatet.

karelska piroger

Använde mej av receptet de bakade enligt igår på tv. Och ska absolut göra piroger igen. Här är receptet på svenska:

Degen till skalet:

2 dl kallt vatten
2 tsk salt
5,5 dl rågsiktsmjöl (jag använde 1 dl vetemjöl och 4,5 dl rågmjöl som fanns färdigt hemma)

Fyllningen:

2,5 dl vatten
1,5 dl risgryn
½ liter mjölk
1 tsk salt

Börja med risgrynsgröten. Koka riset och vattnet i ca 10 minuter. Tillsätt mjölk och låt småkoka i ca 30 minuter. Rör om ibland.

Gör degen genom att röra ner mjölet och saltet i det kallat vattnet. Kavla tunt och ta ut cirklar (med t.ex. ett glas) Fyll med en klick av den svala gröten. Knip ihop kanterna och grädda i het ugn. Jag hade mina i 275°C i ca 10 minuter. Pensla till slut de varma pirogerna med smält smör. 

Inte den mest utförliga beskrivningen, men fråga om det är något.

karelska piroger

4 svar på ”Mina första karelska piroger

Kommentarer är stängda.