Cookiebrownies

På torsdagen medan Viggo var i klubben och J där på farsdagskaffe passade jag och Elin på att baka inför fredagens bastukväll.

Har inga foton från själva bakandet. Men oj så det var lätt med bara en hjälpreda. Duktig var hon på att hälla i socker och mjöl och att röra om. Vi bakade Cookiebrownies från Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Gudomligt goda! Följde receptet, förutom nötterna som vi ersatte med vitchoklad.

RECEPT

Klä en ungdform, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Jag hade en lite större och det fungerade bra. Sätt ugnen på 200 grader.

Brownissmet

150 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl (120g) vetemjöl
1 krm salt

Smält smöret. Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Rör om till en jämn smet. Jag smälte smöret och tillsatte chokladbitarna, rörde om, hade det en omgång till i mikron och rörde om till en jämn smet. Låt svalna lite.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret. Jag gjorde detta med handvisp, eftersom det inte behöver bli en fluffig vit smet av ägget och sockret, utan det räcker med att vispa ihop ingredienserna. Rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Fortsätt med cookiesmeten.

Cookiesmet

50 g smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
2 dl havregryn
1 dl (60g) vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g mörk choklad, grovt hackad
1/2 dl nötter, gärna valnötter eller hasselnötter, grovt hackade. Jag använde vitchoklad.

Smält smöret och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock smet.

Bred ut browniesmeten i formen och klicka tu cookiesmeten ganska tätt. (Vill du inte använda all cookiesmet kan du grädda några vanliga cookies.) Grädda kladdkakan i nedredelen av ugnen i cirka 16 minuter eller något längre om du ska servera den samma dag. Låt svalna helt, lossa sedan kakan ur formen och skär den i bitar. Låt gärna kakan stå i kylen över natten, är den väldigt kladdig går den lättare att hantera dagen efter.

Det stämmer, försökte skära i kakan samma eftermiddag, men hahaah. Allt fastnade i kniven och det blev bara fult. Packade in den med bakplåtspapper och allt (fick inte loss den) i folie och ställde i kylen. Nästa dag var det lätt som en plätt att skära små nätta bitar. Jag gräddade kakan 16 minuter.