Köttgryta

Förmiddagen spenderades i köket. Skönt att göra mängder med mat, inför kommande veckan, i lugn och ro. Barnen och J underhöll varandra undertiden.

Jag har alltid varit misstänksam gällande karelsstek-köttet i butikshyllan. Igår slank ett paket med hem, tänkte att det måste få en chans. Jag avskyr fläsk och senigt kött, usch.

Medan korvsoppan och grönskaksoppan av ”rester” från korvsoppan kokade på spisen förberedde jag köttgrytan. In i ugnen med hela härligheten och lycka till! Många timmar senare tog jag ut det här:

Kan inte säga annat än MUMS!! Det var så gott! (Lite mörk bild)

För eget minne:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och stycka morötter, jag använde 2 stycken som fanns kvar. Lägg i ugnsfast form, en sån med lock.

En lök, skala och skär i bitar.

Bryn 1 paket karelskstek kött (var det kanske 700g i paketet, minns inte) och lägg i formen.

Skär/klipp ett paket bacon och stek i stekpanna, pressa med en vitlöksklyfta (varför inte två) och championer enligt smak (tror jag hade 6 eller 7 små färska som jag skurit i bitar, går lika bra med konserverade eller att lämna bort helt). Strö lite mjöl över när det är färdigt stekt, blanda.

Häll röran i ugnsformen, tillsätt en burk tomatpuré (blir det kanske några matskedar av den där lilla?).

Häll på vatten/buljon (endel kan också vara rödvin om det råkar finnas en skvätt) så det nästan täcker eller täcker allt helt och rör om så tomatpurén löser upp sej. Krydda om du vill.

Locket på och i ugnen. Tror grytan var där 2-3 timmar då jag rörde om och satt med lite matlagningsgrädde. Sänkte temperaturen till 100 grader och satte in formen tills vi åt på eftermiddagen. På köttpaketet stod 3timmar som ugnstid, men ju längre desto mörare blir det, i det här fallet åtm.

2 svar på ”Köttgryta

    • Ibland får jag fnatt på veckoslutet och gör många rätter färdigt, önskar att det skulle ske oftare. 🙂

Kommentarer är stängda.