Ivern att läsa

De har alfabetet på det klara, lite rådd mellan Ä och Å, Ö och O och B och D. Det vet vad bokstäverna heter och hur man ljudar dem, de flesta gånger. Viggo har lite i smyg lärt sej läsa versaler och jag tror att han känner igen alla småbokstäver. Vissa ord är knepigare än andra att ljuda ihop från bokstäverna.

laslust

Elin ville titta i FÖRSTA FÅGELBOKEN hos min mamma idag, min och syskonens gamla bok. I den boken står namnet på alla fåglar med stora bokstäver. Rätt som det var satt hon där och stavade till orden. Hon fick alla bokstäver rätt, om någon bokstav var oklar frågade hon, men annars ljudade hon själv.

lasa

Att sedan få de alla ljuden att bli till ett ord var ännu svårt. Där fick storebror eller vi vuxna hjälpa. Det är fint då läslusten vaknar av sej själv, att de blir ivriga på bokstäver och ord. Jag får plocka fram böckerna med stora bokstäver åt Elin, kanske hon vill stava själv. Orden är lättare än gräsand och sädesärla. Visste ni att det i fiskmås fins en fis? Det märkte förskolebarnet då han läste i boken.