Recept på chokladkaffekaka

Det är inte varje vecka jag lägger upp ett recept här på bloggen. Den här veckan har det redan hänt två gånger, ett bröd och semlor. Nu blir det veckans tredje recept, ett sött sådant för omväxling.

På fredagen bjöd J sina arbetskolleger på denna kaka som han själv bakade kvällen innan. Idag bakade Viggo och Elin samma kaka med min hjälp. De bjöd denna chokladkaffekaka åt faster med familj, farbror samt famo och fafa. Kakan är hur saftig som helst, ingen torrkaka. Bäst av allt, förutom att den smakar gott är den lätt att baka.

chokladkaka med kaffe

CHOKLADKAFFEKAKA

2 dl mjöl
2 dl socker
1 dl kakaopulver
1 tl matsoda
1 ägg
200 g  naturell (turkisk)yoghurt/kvarg/gräddfil
75 g smör
1 dl kaffe

GÖR SÅ HÄR

Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Under tiden blandar du de torra ingredienserna i en bunke. I en annan skål rör du ihop yoghurten (eller vad du råkar ha hemma) och ägget. Sedan rör du ner äggblandningen och smöret med de torra ingredienserna, blanda väl. Sist blandar du med det varma kaffet. Olja en kransform med hål i mitten (ca 1,5 liter). Häll i smeten. Grädda i ca 35 minuter. Kakan får bli saftig, övergrädda inte. Låt kakan svalna en stund innan du stjälper den på ett fat.

Om ni som jag är lite smakallergiska för kaffe ska ni inte vara rädda, denna kaka smakar inte kaffe. Den smakar gott. Receptet på finska finns hos Pullahiiri.

EDIT: Korrigerade det lilla tyrkfelet i rubriken, repect heter det ju inte.