Recept på grytbröd

Till farsdagen bakade jag för första gången grytbrödet eller bloggbrödet. Det blev en hit och stor favorit med den knapriga ytan och saftiga innanmätet. Idag blandade jag ihop brödets fyra ingredienser och nu jäser degen i bunken i köket tills imorgon. Plitar ner receptet här på egen blogg också, men ni hittar samma bröd hos Maria, Danni och Sandra åtminstone. Brödet är urenkelt att göra, som Maria skriver, men kräver bara tid då det ska jäsa minst 12 timmar och ytterligare 30 minuter.

bloggbröd

Grytbrödet

7 dl mjöl (går bra att blanda mjölsorter, mest vetemjöl blir bra)
2 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
3,5 dl vatten som är lite varmare än fingervarmt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om till en smet. Ingen knådning behövs. Täck bunken med plastfolie och låt bunken stå i rumstemperatur i 12-16 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och tillsätt lite mjöl också på degen. Forma degen till en boll. Min första deg var lös och blev ingen boll utan något ditåt. Inge knådning behövs här heller. Sätt på plastfolien och låt degen stå i 30 minuter. Lägg degklumpen i den heta grytan och grädda i ugnen med locket på i 30 minuter. Ta bort locket och låt brödet gräddas i ugnen i 15 minuter till. Då får brödet en knaprig yta.

Bättre än bröd från bageriet vågar jag nästan påstå, eller åtminstone lika gott. Väntar redan på frukosten imorgon. Mums.

 

3 svar på ”Recept på grytbröd

  1. Pingback: Repect på chokladkaffekaka | Sagoborgen

Kommentarer är stängda.