Egna pengar

barnen

Dagens bild är riven ur arkivet, tagen i september. Jag och dessa tre har shoppat idag. De två äldre har handlat med sina egna pengar. Viggo gjorde ett ordentligt förarbete, han läste legokatalogen mycket noga och valde till slut ut vad han ville köpa. Inte det lättaste bara att hitta den sats han valde ut. Våra stora marketar levererade inte. Br-leksaker i Esboviken räddade vår fredag och shopping. Elin köpte också ett litet paket med lego åt sej. Aron handlade leksaksbilar för mammas pengar, han har inga egna ännu. Han har inte ens en egen börs.

På tal om barn och pengar. Vi inser nu att det börjar vara dags för någons form av veckopeng, månadspeng, någon peng ibland åt barnen. Hur gör ni andra som har barn i den åldern att de får pengar att själv styra över? Eller ni som inte har det, hur tänker ni?

6 svar på ”Egna pengar

 1. Hejsan,
  Vi har ju barn i exakt samma ålder som era, o vi har egentligen heller inget riktigt system för de egna pengarna ännu. Hittills har de två äldre ”jobbat” åt sej lite egna fickpengar; t.ex förra veckoslutet var de på vedtalko hos famo o fafa, bar ved från vedhögen till vedlidret och tjänade var sin slant på det, som de nu noga funderar ut va de skall köpa för sin peng.

  Pengar från t.ex våra returflaskor har bruka delas jämnt mellan barnen, så barnen e noga med flaskor o burkar man får pant för..

  Jag e oxå nyfiken på hur andra familjer gör med dessa fickpengar.

  • Det där med att jobba till sej pengar låter bra. Bara arbetet är något utöver de vanliga hemmasysslorna. Våra pengar från returflaskor brukar jag spendera på alko eller också sätter vi pengarna i en gemensam sparburk för kommande resor. Kunde nog tänka mej att dela pengarna mellan barnen också.

 2. Vi har inga veckopengar. De får pengar till födelsedagar eller annat. Har inte själv heller haft veckopeng o har väl därför inte infört det till mina heller.
  Vi kan ibland betala något smått för extra arbete de utfört. Vi diskuterade med barnen att hushållssyslor hör till alla och att vi t.ex bekostar deras hobbyn och annat nödvändigt.
  Då barnen har egna pengar diskuterar vi också vad som är vettigt att inhandla. Även om de i sista hand fått avgöra själva vad de gjort med sina pengar.

  • Låter riktigt vettigt det där. Jag håller helt med att hushållssysslor hör till alla och inte ska vara grund för någon peng. Kan dock tänka mej att då de hjälper med något större kan de få lön för det.

 3. Våra pojkar är nu 5,5 år och 7 år. De började för kanske ett år sedan att få 2 € i veckopeng.
  1) Vi ville inte ha en standard ”lördagsgodis” – det blir en sådan ful vana att bara för att det är lördag köpa godis, fast man inte skulle vilja ha (det har t.ex. jag gjort). Istället får de nu besluta själv – att köpa godis eller nåt smått annat (en leksak eller fotiskort eller så…)
  2) De har lärt sig att räkna och spara och planerar riktigt och 5-åringen räknar nöjt på fingrarna ”att om jag nu sparar 3 veckor, så får jag den dendär mjukisen/dedär Pokemonkorten… jag vill ha.” Nångång hassar de allt genast, nångång blir de lessna över att pengarna inte räcker till just det de vill ha, nångång köper de godis och så…

  De verkar mycket nöjda över detta och riktigt väntar på lördagar (man får dem t.o.m lättare med på lördagsshopping på detta vis) – fast de skulle ha planerat på att spara pengarna också. Bara att få ha dem i egen plånbok och växa så gör dem nöjda 🙂

  Vi har ännu inte gett belöning för städning eller hushållssysslor. Min man tycker att de skall lära sig att göra sådant utan att bli belönade, att det hör till sådant man bara måst göra nångång, ansvar liksom. Jag förstår principen och vi har hållit det, men jag är kanske inte 100 % övertygad över det 😉

Kommentarer är stängda.