Tankar om spel och vila.

Medan jag lade Aron för dagsvila plockade Elin fram ett spel åt oss och tände ljusen på bordet själv, företagsam ung fröken. Aron sov för första gången dagssömn i egen säng, om då som spädis inte räknas. Orsak? Han gallskrek ute i vagnen, det gick inte att ha honom där. Om det berodde på blåsten som härjade på eller något annat förblev ett mysterium. Gott sov han i egna sängen, närmare två timmar. I vagnen har han sovit kring en timme och vakna gråtandes.

spela spel

Nu tillbaka till spelet med Elin. Vi spelade fiskedammen med spelkort med Richard Scarry tema. Roligt med olika figurer som man ska hitta par till. Där får man lära sej kolla på detaljer och beskriva figuren på kortet för att motspelaren att förstå vilket kort man är ute efter. Om motspelaren inte har det får man gå och fiska. Lika spännande alla gånger att se om det blir ett par. De är så sköna dessa stunder på tumis med ett av barnen.

fiskedammen spel

Tillbaka till Arons vila, jag blev och fundera. Tänk vi nu skulle börja ha honom att sova i sängen istället för vagnen här hemma. Positivt om han sover bättre i sängen än i vagnen, då blir det längre sömn och piggare pojk. Han tycks gilla att sova på mage och det går inte i vagnen. Därför börjar han gråta när en timme gått, misstänker jag. En bra sida med den egna sängen, då kan vi andra vara ute mitt på dagen när han sover inne. Eller tvingas varva ner inne medan han sover.

Det dåliga jag genast kom på, de gånger vi inte är hemma, var ska han sova då? Kommer han att kunna sova ute i vagnen? Vilket är ideal. Jag vill ju inte binda mej till att dagligen vara hemma den tid han ska sova. Och att sova inne hos dem vi hälsar på känns inte som det skulle fungera. Är det någon bland er läsare som har barn som sover både inne och ute? Jag gillar tanken på att kunna välja mellan säng och vagn. Men fungerar det?

6 svar på ”Tankar om spel och vila.

  1. Alla barn är ju annorlunda, mem för oss funkade det bra att fröken sov i sängen hemma men då vi var borta sov hon i vagnen 🙂 vi slutade med vagnsovande en höstdag när hon blev sjuk. Riktigt bra gick det med ändringarna och det krånglade sällan. Annat kan man säga nu när hon är så stor me större egen vilja 😉

    • Den där egna viljan ja, den ställer till det ibland. Efter kommentarerna här är jag ganska hoppfull att Aron kommer kunna sova både ute och inne i fortsättningen. Tack att du dela era erfarenheter!

  2. Vår 2-åring sover i vagn hemma och inne hos dagmamman. När stora syskonen började sova inne (2 år resp nästan 3 år gamla) fortsatte de att sova i vagnen om vi var borta nånstans. Inga problem.

    • Tack för kommentaren! Jag vet om flera som sover inne på dagis/ hos dagmamma och ute hemma nu när jag riktigt tänker. Så hoppas det fungerar bra för vår kille också att sova både ute och inne. Jag vill ha kvar just den där biten att han kan sova ute då vi är borta hemifrån.

  3. Vår kille som snart fyller två sover både inne i sin säng och ute i vagn. Förut sov han endast ute i vagn (ända från riktigt baby) men efter att han började lekis, där de har honom att sova inne, så har vi börjat kombinera. Oftast har vi honom ute och sova fortfarande här hemma, för jag tycker om att han får frisk luft samtidigt som han sover. Men det har också funkat bra att nångång vid behov ha honom att sova i säng, antingen hemma eller hos andra. Tror att om barnet från början gillar att sova ute så går det bättre att kombinera med ute o inne. Endel barn börjar ju rätt tidigt att protestera mot vagnen och vill upp o sitta eller klättra ut, så de kanske somnar lättare inne och vill efter det endast sova i säng.

    • Tack för dina tankar! Jag gillar precis som du, att Aron får frisk luft samtidigt då han sover. Jag hoppas vi får det att fungera både ute och inne. Just nu har han lite svårt att somna i vagn och i sängen. Vanligtvis behöver jag bara lägga honom i vagnen och han blir lungt där tills han somnar.

Kommentarer är stängda.