Tekakor

Nu äntligen har vi bakat tekakor igen. Om vi gjort det här emellan har jag totalt glömt bort att plita ner ett recept. Men nu ska jag arkivera receptet på semlorna eller tekakorna som de heter i tidningen Hembakat där jag hittat godingarna. Vi bakade med Elin medan Viggo var på kalas hos en klubben kompis.

tekakor semlor

Som ni ser var jag lite otålig och var tvungen att ta en tugga före fotot var taget. Hoppsan.

semlor tekakor

Recept tekakor

5 dl mjölk
1,5 dl havregryn
50 gram jäst
2 msk socker
1 tsk salt
100 gram smör
ca 12 dl mjöl

Koka upp hälften av mjölken med havregrynen, tillsätt socker och salt. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret så det smälter. Smula ner jästen i en bunke och blanda ner resten av mjölken (ljummen). Rör ner havregrynsröran i bunken. Tillsätt mjöl till degen är lagom. Jag brukar landa på 10-12 dl mjöl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Häll ut degen på mjölat bord. Forma ca 16 bollar som du sedan plattar ut och lägger på plåt. Jag brukar fuska och platta ut osymmetriska klumpar av degen. Kakorna ska vara typ 1 cm tjocka, lite tunnare. Låt jäsa ytterligare 10 minuter medan ugnen värms till 250 grader. Om du vill kan du nagga kakorna med en gaffel för fin yta. Grädda ca 7-8 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler. Urläckra med smör och kanske en skiva ost. Smakar också gott dagen efter, de torkar inte genast.