Skärgårslimpan jag bakade på söndagen smakar gudomligt! Vi åt skivor med smör på till kvällen hela familjen. Alla gillade, också barnen. Som tur finns det ännu två limpor kvar i kylen. Jag utgick från ett recept jag fått av en granne för några jular sedan och detta recept.
Min version av skärgårslimpa och beskrivningen nästan helt från Keittökaveris recept:
1 liter apelsinjuice
75 g jäst
3 dl sirap
3 dl memma- och brödmalt
3 dl vetekli
3 dl rågmjöl
1 msk salt
ca 5 dl vetemjöl
ca 4dl jästbrödsmjöl
smör till formerna
Sirapsvatten
1 ½ dl vatten
½ dl sirap
Värm upp juicen till fingervärme. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av juicen och rör om så att jästen smälter. Tillsätt resten av juicen och rör om.
Tillsätt de övriga ingredienserna (lite i taget) och blanda om. Blanda om ordentligt men degen skall inte arbetas.
Smörja fyra 1 liters brödformar och fördela degen i formerna. Täck formerna med en ren kökshandduk och låt bröden jäsa 1 ½ h.
Värm ugnen till 175 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 1½ timme. Då bröden varit i ugnen 1 timme, lyft ut dem och pensla dem med sirapsvattnet. Ställ tillbaka i ugnen och fortsätt grädda bröden ännu 30 minuter.
Det finns rikligt av sirapsvattnet och det blir en del över. De nygräddade limporna kan penslas med resten av sirapsvattnet (jag fick inte allt att gå åt) och då får de en härligt klibbig och söt yta. Låt bröden svalna i sina former. Linda in bröden i var sin kökshandduk och ställ i kylskåpet där de gärna får stå och dra ett par dagar.
Vi åt alltså ett bröd nu ett dygn efter gräddning och det smakade U N D E R B A R T. Mera limpa blir det imorgon, får se om smaken eller konsistensen ändrat från idag.
I år har jag inte haft tid att baka, men det recept som du skrev ovan är jättelikt familjereceptet jag använder. Och de är helt underbara. Saftiga ännu långt efter. Och jag är ingen brödbagare men har alltid lyckats. Jag brukar köra 5 dl apelsinsaft och 5 dl surmjölk, då är de inte så söta utan har lite limpsmak också i sig. Sen värmer jag sällan vätskan utan blandar ut jästen i kall vätska och så får det jäsa tills det ser bra ut (några 3 timmar).
Sen är det också en ide att blanda ut en del av vätskan med malten och klin och låta det stå lite före man blandar i jäst och resten. Och nu när jag skriver dessa tips så ångrar jag så att jag inte bakat i år. Det är ju så enkelt, men har inte orkat kolla om vi har kli, malt och allt hemma som behövs.
Tack för dina tips och idéer! Ska nog baka brödet snart igen, så gott var det. Tror jag prövar på det där med 50-50 surmjölk och juice.