Recept på semlorna

Här kommer äntligen receptet på morot- och kesosemlorna. Jag fick receptet av Paulina, som i sin tur hade hittat det på en blogg. Länkar till bloggen bara jag får adressen. Jag har bakat semlorna två gånger och lyckats. Båda gångerna använde jag olika mjöl. Första gången jästbrödsmjöl och andra gången havrekli, kornmjöl och jästbrödsmjöl. Både och blev super gott. Mitt bästa tips är att använda det mjöl man gillar, bara man lämnar degen tillräckligt lös.

morot- och kesobröd

Morot- och kesosemlor

4 dl vatten  Jag använde 5 dl vatten och en påse torrjäst som jag blandade med mjölet.
50g jäst
2 tsk salt
1 msk sirap
1 msk olja
2 dl keso
2 dl rivna morötter
Vetemjöl eller annat mjöl. Jag satt 2 dl havrekli, 3 dl kornmjöl och 4 dl jästbrödsmjöl

Blanda fingervarmt vatten och den smulade jästen, rör om tills jästen smält.

Tillsätt övriga ingredienser och sist mjölet.

Degen blir lite kletigare än andra degar, jag har satt så mycket mjöl att degen lossnar från kanterna. Det går nästan att forma till runda bullar, ett kletigt jobb är det. Om man har för mycket mjöl blir semlorna lätt torra. Paulina skrev att hon använde 12 dl vetemjöl.

Låt jäsa 30 min under bakduk. Jag har haft bunken i varmt vattenbad, det påskyndar lite processen.

Dela degen i bitar och forma till bullar (mina har blivit degklumpar) och låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt i 30 minuter under bakduk.

Grädda i 225° mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Semlorna blir jätte saftiga. Det bästa med dem, förutom smaken, är att de är samftiga dagen efter också. Ett lite yrt recept så här fredagen till ära. Fråga om det är något.

tulpan

EDIT: Ursprungsreceptet på semlorna finns på den här bloggen.

 

5 svar på ”Recept på semlorna

  1. Jess, perfekt! Tack gumman! Hoppas ja lyckas få dom goda! Ja ha tidigare haft ”problem” me att int sätta så mycke mjöl…ja tycker de e så tassit att lämna degen lös.

  2. Pingback: Fotografera semlor | Sagoborgen

Kommentarer är stängda.