Glutenfritt på gångs

Ingen av oss behöver följa en glutenfri diet. Men jag har en kaka på gång till ett kalas på lördagen som ska vara glutenfri. Kände mej lite konfunderad där bland glutenfria mjölen i butiken. Klarade av att välja ett, tog pirkka. Allt i det mjölet var lika som i sunnuntais motsvarande, t.o.m tillverkaren och fabriken.

Idag var det dags att testa. Bakade två botten på plåt. Blir lättast så, då kakan ska fyllas i en figurform. Brukar i vanliga fall göra dubbel sats av smeten på en gång, men nu våga de jag inte riktigt. Tänkte om det första misslyckas, har jag inte ett till likadant botten att grädda. Utan jag kan ändra på något och göra igen.

Det första lyckades. Ville ändå testa en lite förändring till det andra bottnen. I det första använde jag av det glutenfria mjölet och potatismjöl och i det andra använde jag bara glutenfritt. En enorm förändring eller hur. Båda ser ut att ha blivit bra. Imorgon ska kakan fyllas, får se vad jag tycker då. Knappast annorlunda, men det är lite extra spännande att jobba med något helt nytt.

Bjuder på en bild på bottnen i vår smutsiga ugn.

Receptet ännu för kommande behov:

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl (glutenfritt)mjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk kakaopulver

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker* riktigt riktigt pösigt och vitt. Smeten ska bli rätt tjock och figuren som uppstår då man lyfter visparna ska bli kvar en stund. Blanda de övriga ingredienserna i en skål. Sila i ägg-sockersmeten lite i taget. Rör om jätte försiktigt. Luftbubblorna som uppstått, ska inte spricka. Häll smeten på en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Grädda ca 8 minuter i mitten av ugnen.

Recepten finns bl.a. här och här.

* I den första smeten hade jag bara 1,5 dl socker.

3 svar på ”Glutenfritt på gångs

  1. Pingback: Fotbollskaka med Finlandsflagga | Sagoborgen

Kommentarer är stängda.