Nattsömn, vad är det?

Fröken i huset tycker det här med nattsömn är överskattat. Hon somnar som förut och sover två längre pass (nu pratar jag om ca 4h i sträck, vilket är lyx jämfört med 1-2h för nån vecka sedan) och sedan är hon färdig. Idag var klockan 4.34 när hon började vaka i en timme, i förrgår var den 3.43, en natt här imellan sov hon utan att vaka. Brukar ta henne i vår säng och så får hon yra på där mellan oss tills hon somnar om, vilket hon som tur gör. Det är fruktansvärt tungt att inte få sova på natten, att vakna och mata, det klarar jag ännu av, men det här börjar ren ta på hälsan och humöret. Och är jag på dåligt humör är alla andra på dåligt humör och hela dagen är dubbelt så tung.

Jag hade en poäng när jag började skriva detta, men den är som bortblåst just nu.. Så det blev ett svammel om Elins nattsömn.

Jag tycker inte att hon sover för mycket på dagen och inte för lite. Det heter ju att en god nattsömn kräver en god dagssömn. Elin sover 2 gånger under dagen, 2-3 timmar per gång. Hon äter massor, hon har aktiviteter, hon får närhet oc kvällsläggningen dras ut tills hon nästan somnar sittande (även om hon inte sitter själv). Ändå ska hon vakna mitt i natten.

Jag tror jag vet vad det beror på:

Hon lär sej så massor nytt under dagen och bearbetar det under natten. Nyaste nytt är att försöka komma uppåt. Fortsätter det så här kan det ta flera månader innan hon sover utan att vaka, hon lär ju sej nytt hela tiden, vilket är underbart.

Det känns onödigt att lägga sej på kvällen, då jag vet att natten blir som den blir. Allt jag vill just nu är sova en natt utan längre vakna stunder än matning. Snälla Elin, sov en natt!