Brownies

Jag har många gånger funderat på att göra brownies, men alltid gjort något annat istället. Tills igår gjorde jag en variant. Hittade ett recept i boken One more slice av Leila Lindholm.

350 gr mjukt smör
6 dl socker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
6 ägg
3 dl mjöl

vit- och mjölkchoko

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa smör och socker vitt och krämigt
Rör ner kakao, sirap och salt,
rör i ett ägg i taget och vänd sist ner mjölet i smeten.
Bred ut smeten i en ungsform (min var ca 20×30) som du lagt ett bakplåtspapper i botten. Stick ner vit- och mjölkchokobitar i smeten (så att de täcks av smet)
Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 min. stickan ska vara lite kladdig.
Låt kakan svalna.

Jag gjorde en glasyr också. I boken har Liela gjorten chocolate frosting, men jag gjorde en av Toves:

100 g mörk (50-70%) choklad
1 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
Smält choklad och grädde i en kastrull på låg värme, rör om hela tiden. Ta kastrullen från värmen och blanda ner honung och smör. Rör till en slät smet.
Häll glasyren över kakan och låt stå kallt minst en timme innan den skärs i rutor. Jag hade härligheten i kylskåpet över natten och skar upp först lite före vi åt. Lönar sej att ha en vass kniv. Receptet på glayser finns här.