Recept: Laxtårta med wasabi

På Arons båda kalas bjöd vi på laxtårta, som en smörgåstårta men brödet underst och fyllningen på. Gelatinet gör att fyllningen stelnar, så där som en cheesecake. Receptet jag utgick ifrån hittade jag hos Kinuskikissa. Skriver ner min version, eftersom jag inte riktigt använde samma ingredienser som hon. En annan gång ska jag pröva med riktig wasabi jag också.

laxtårta med wasabi

Lax smörgåstårta med wasabi

Botten
350 g ruisvuokaleipäviipaleita
100 g färskost eller 3/4 dl mjölk

Fyllning
6 gelatinblad
600 g kallrökt lax
1-2 röd lök
6 dl vispgrädde
200 g creme fraiche
200 g creme bonjour wasabi smak (smaken blev mild, går bra att ta mera och ersätta en del av grädden eller creme fraichen)
3 tsk citrongräs pasta
2 dl finhacka rucola
½ dl vatten (eller limesaft)

Dekoration
200 g skivor kallrökt lax
ärtskott

Klä en springforms botten (26-28 cm) med bakplåtspapper. Klä också formens kanter med remsor av bakplåtspapper så lossnar kakan nättare. Täck formens botten med brödskivor och fukta med mjölken. Eller kör brödet i en mixer och blanda med färskosten. Bred sedan ut röran i formen. Samma stil som då man gör en cheesecake med kexbotten.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Skär laxen i små bitar. Finhacka rödlöken. Vispa grädden. Rör samman creme fraichen, wasabi färskosten och citrongräs pastan. Blanda färskoströran, laxen och rödlöken i grädden.

Värm vattnet eller limesaften till kokpunkten och smält gelatinbladen i vätskan. Krama lite av överlopps vatten från gelatinbladen först. Blanda noggrant gelatinvästkan i fyllningen. Häll fyllningen i formen och låt stå i kallt minst 3 timmar.

Lossa kakan från formen och flytta över på serveringsfat. Det går också bra att placera springformen utan botten direkt på serveringsfatet då du gör kakan. Då slipper du flytta den färdiga tårtan. Dekorera tårtan enligt egen smak med till exempel rosor av laxen eller bara med ärtskott.

lax smorgastarta

4 svar på ”Recept: Laxtårta med wasabi

Kommentarer är stängda.