Vi firade 85-åring & mintchoklad cheesecake

I november förra året firade vi min mormor och idag stod min farfar i turen. Fint då hans söner ställer till med kalas. Alla hjälptes åt, en bakade bullar (dom bästa som finns), den andra pajer (eller var det frun som gjorde det, goda hur som helst), den tredje en mäktig chokladkaka (okej nu vet jag att det inte var han), min syster gjorde triangelsmörgåsar åt barnen och jag bakade en mintchoklad cheesecake. Jag antar att jag inte ska glömma att min bror köpte blommor och mor min kom med drickor. Rätt ska vara rätt. Utan allas vår insats hade det inte blivit av har jag på känn.

vaari 85 ar

Den här mintchoklad cheesecaken var något av det bästa jag ätit på länge. Kan en ens säga så om något eget? Gillar du pätkis eller mint och choklad är denna tårtan en vinnare. Skriver ner receptet med mängderna som används i original receptet. Jag gjorde tårtan 1,5 gånger för att få den att räcka till till oss 19 vuxna.

mintchoklad cheesecake

Mintchoklad cheesecake

135 g fyllkex (oreo eller domino)
50 g smör

Börja med att göra botten. Kör kexen till smulor i en matberedare eller kavla sönder dem i en plastpåse. Smält smöret och rör ner i kexsmulorna. Placera springformen direkt på serveringsfatet (olja och florsockra kanterna) och tryck ut smulorna i bottnen. Det blir ett riktigt tunt lager av den här mängden. Jag brukar inte olja kanterna utan använder istället bakplåstpapper eller liknande längs kanterna. Det är riktigt lätt att dra bort när kakan stelnat och kanten blir lämn och fin.

400 g minttryffel (Pätkis)
4 dl vispgrädde
4 gelatinblad
400 g naturell färskost
1/2 dl kakaopulver
1 dl florsocker
1/2 dl vatten

Gör därefter fyllningen. Smält mintchokladen i 1 dl av grädden i en kastrull på svag värme under omrörning. Ställ åt sidan och låt svalna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 minuter. Jag brukar ha dem i blöt tills det är dags att använda dem. Vispa upp resten av grädden. Efter det går det bra att med samma vispar (utan att skölja av mellan varven)  vispa ihop färskosten med kakaopulvret och florsockret.

Fortsätt med att hetta upp vattnet och smälta gelatinbladen i det. Rör om en stund så det svalnar och blanda sedan i färsostblandningen. Se till att det blir ordentligt blandat. Jag brukar göra det med elvispen på låg hastighet. Rör ännu ner den smälta mintchokladen i färskosten och blanda väl. Till sist ska grädden i. Nu ska rörelserna vara mera försiktiga och lugna samtidigt som allt ska bli en jämn smet. Sedan hälls smeten i formen och härligheten ska stelna i minst fyra timmar, gärna över natten.

2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
(grön karamellfärg)
(mint)choklad karameller

När tårtan stelnat avlägsnas formen försiktigt och det är dags att dekorera. Vispa grädden med florsockret (och karamellfärgen). Bred ut fyllningen på tårtan och dekorera med valfria karameller efter eget tycke.

patkis cheesecake

7 svar på ”Vi firade 85-åring & mintchoklad cheesecake

  1. Pingback: Kalas för kompisar | Sagoborgen

    • Hah! Nu blev jag fast för att inte ha läst hela inlägget ? 1,5 gång för nitton.

      • Förlåt att jag dröjde med svar. Båda gångerna har det blivit rikligt över av tårtan. Så 1,5 gånger räcker nog för fler än 19 och speciellt om det finns annat på bordet också.

Kommentarer är stängda.