Jullistan

Hittade en lagom kort jullista inne hos Sandra. Snodde glatt idén.

Hur ska du fira jul?
Hemma med sambo och barnen. Middag äter vi tillsammans med svärföräldrarna i nedrevåningen. Annandag jul ska vi hem till mamma.

Vad önskar du dej i julklapp?
Egentligen ingenting, vi brukar inte ge massor julklappar vuxna emellan. Av mamma och mormor får jag gåvor och vet redan vad det är. Men önska kan jag alltid. Lämnar kameraobjektiven osagda, för jag vet bara att jag vill ha men inte riktigt vad. Enjoy Candels suktar jag efter, vita och några stycken. Och två Mrs.Mighetto posters, Miss Elsa-Stina och Miss Harriet. Allra helst Miss Elsa-Stina, men hon är slutsåld.

mrsmighetto

Elsa-Stina. Det gör ont och gnager som ett hål i magen.  Ett hål som bara växer och en inre oro som nöter skavsår på själen. En smärta som inte går över med tiden, utan som ändras och formas och blir en del av livet, och av sorgen. Elsa-Stina ger verktyg för att kunna hantera och gå vidare. Hon delar ut paket med känslor, upplevelser och minnen för att lätta bördan, för att få distans och se ljuset.

Harriet. Det är mörkt och fuktigt, ingenting syns förutom en tunn rök från en varm andedräkt i den kalla natten. Harriet arbetar koncentrerat och fokuserat. Hennes magi fungerar genom tankens kraft, men kräver sin rätta miljö. Harriet arbetar på natten och hennes gåva är att vara rösten när det behövs tröst. För ovetskapen om varför det hände, och känslan av orättvisa över att det hände, går sällan att förklara. Det går bara att trösta. 

Texterna och bilden är från Mrs.Mighetto. Bilden härifrån.

Äter du hellre julstjärnor eller pepparkakor?
Julstjärnor utan tvekan. Har av någon anledning ätit två ynka denna juletid. Det går som tur att åtgärda.

Brukar dina julaftnar leva upp till dina förväntningar?
De brukar de väl. Tycker alltid dagen tar slut rätt fort.

Har du firat jul utomlands?
Nixpix

Vilken jullåt är den bästa?
Vet inte vilken jag gillar mest. Men Gläns över sjö och strand är fin likaså Jag drömmer om en jul hemma på svenska och egelska. Finska Varpunen jouluaamuna och Tonttu. Har lyssnat jätte lite på julsånger ännu.
Årets bästa är nog då Elin sjunger
En stjärna i vårt fönster, ett ljus på varje bord,
en lingonkrans på dörren, en sång – och glada ord.

En lukt av lack i huset, av hyacint och gran,
och hemligt pappersprassel och mycket marsipan.

Nu sitter vi och väntar, för allt är klart och gjort.
Just nu går julen sakta – sen går den väldigt fort!

Eller något ditåt sjunger hon, vissa ord blir lite fel.

Vilken är den bästa julfilmen?
The Holiday och nostalgiska Snögubben som vi kollat alla julaftnar som yngre. Denna film försöker jag föra vidare som en jultradition, går väl ännu lite sådär.

Har du varit Lucia någon gång?
Nej då. Eller joo, då Cirkus Friström lussade flera gånger på raken alla i tur och ordning.

Har du ett julminne som betyder mycket för dej?

Julafton i vårt barndomshem har följt samma schema lääänge. Julkyrka (lillebror sjöng i kören och när han slutade fortsatte vi ändå) på dagen, efter det glögg och jultårtor hos min famo och vaari. Julbastu och middag på det hemma. Julklappar öppnade vi först sent på kvällen. Mys och nostalgi.

3 svar på ”Jullistan

  1. Pingback: Mycket festlig fredag | Sagoborgen

  2. Va vi int Lucior på dagis båda två? Den ena på julfesten å den andra på Luciadagen eller nåt? Eller minns ja helt galet? 🙂

    • Det där låter svagt bekant, mycket möjligt. Det är bara så länge sen att jag inte kommer ihåg mera..

Kommentarer är stängda.