Inspirera till lek och inlärning

Det förvånar mej alla gånger hur lite det behövs för att inspirera barnen till lek och inlärning. Det är så lätt att bara glömma bort att det sist och slutligen är ur enkelt, föregå bara som exempel själv.

huller om buller

Just nu är bokstäver och skrivande ett hett ämne hos oss. Både Viggo och Elin har fått en egen korsordsbilaga av fafa som de får fylla i. Favoritsidan är huller om buller där flera ord gömmer sej bland alla bokstäver. Igår kväll överraskade Viggo oss och hittade ordet tomatjuice i sin ruta. Elin skriver nästan sitt namn och känner igen flera bokstäver. Båda två kan sitta långa stunder och ringa in alla A:n, V:n, E:n och så vidare. Samtidigt vill Aron också vara med på ett hörn, han får en egen penna och ett tomt papper och ritar nöjt sina första teckningar.

klättra i ploghög

Vad kommer till leken krävs det inte heller mycket. En stor snöhög på gården, några spadar att gräva med, stenar, träd och sandhög att gömma sej bakom. Barnen fick ärva flytvästar av kusinerna. Eftermiddagens lekar kretsade kring flytvästarna. Först åkte de iväg på båtutfärd, hade piknik på en ö med alla mjukisdjuren och dockorna. Plötsligt blev det storm och åska. Efter ett pussel med brandbilstema lekte de brandmän med flytvästar, solglasögon, mössör, ryggväskor och hela köret. Och när pappan kom hem kunde han glatt konstatera att det har lekts i hela hemmet, för det fanns saker utspritt över allt.

båtutfärd