Kan jag få en bulle till?

För ett tag sedan stötte jag på ett recept jag inte kunde släppa på mammasprings blogg. Vem lockar det inte om hon kallar receptet för det bästa bullareceptet i världen? Jag blev åtminstone jättejätte nyfiken. Men hade ingen större orsak att just då baka bullar. Bakar jag, äter jag. Inte bra alla gånger.

Nu fanns det orsak att pröva receptet. Fick Marianna med dotter på kaffebesök på eftermiddagen. På morgonen, innan vi gick till klubb och rytmik, svängde jag ihop degen. Det var hur lätt som helst då allt bara skulle blandas ihop och inte knådas. Jag lämnade degen en stund i rumstemperatur, när vi gick iväg ställde jag in den i kylen. Där fick den stå tills vi kom hem 4,5 timmar senare. Då kavlade jag ut degen, bredde på ordentligt med rumsvarmt smör, strödde på socker, vaniljpulver och kanel. På halva degen ersätte jag kanelen med finhackad vitchoklad, bara för att pröva hur det blir. När bullarna var skurna och låg i sina formar fick de ännu jäsa i en timme. Inga snabba bullar här inte.

bullar

Barnen penslade bullarna och strödde på pärlsocker. Jag gräddade bullarna i 225°C ugn i 10 minuter. Tog temperaturen från mjölpåsens recept och tiden varierar ju beroende på bullarnas storlek.

pensla bullar

Men alltså, jag har inte ord som beskriver dessa bullar. De luftigaste, fluffigaste bullarna jag någonsin gjort eller ätit. Rena rama himmelriket. Kunde äta mej sjuk på dessa bullar. Jag får inte så här saftiga bullar ens med bakmaskinen.

kanel och vitchoklad bullar

Ursprungsreceptet var så goda. Skriver ner det här också.

De bästa bullarna

1/2 pkt jäst
2,5 dl mjölk
1dl socker
1ägg
1msk vaniljsocker
1tsk kardemumma
1tsk kanel
6-8 dl mjöl
100gram smör

Fyllning: lagom med smör, kanel, socker, vanilj och kardemumma, eller vad du själv råkar gilla. Ska först jäsa i 3-8 timmar, efter att de bakats ut ska de jäsa i ytterligare 1 timme.

Jag smälte smöret och hällde i mjölken och sockret. Värmde blandningen lite grann, så det blev en jämn vätska. Sedan rörde jag ner ägget, kryddorna och mjölet+ torrjästen (hade inte färskjäst hemma).

EDIT 28.11 Dagen efter var kanelbullarna lite torra, medan vitchoklad varianterna var saftiga. Med andra ord, mer fyllning i kanelbullarna och snäppet kortare gräddningstid nästa gång.

3 svar på ”Kan jag få en bulle till?

  1. Blev så inspirerad av ditt ”bullinlägg” att jag i morse rörde ihop en deg enligt ditt recept. 🙂 Skall just slänga in dem i ugnen och förväntningarna är höga även om jag smått undrar om jag satte lite för mycket mjöl i degen. Den verkade så kompakt nu när jag skulle baka ut dem…Gjorde dubbeldeg nu när jag ändå satte igång, jag är vanligtvis inte så ivrig på att baka och dessutom skulle det annars ha blivit kvar en halv bit jäst… 🙂

    Trevligt veckoslut och lilla jul!
    Marica

    • Roligt att inspirera! Ska bli roligt att höra hur bullarna blev. 🙂 Trevligt veckoslut och lilla jul till er också!

  2. Pingback: Vitchokobullar. | muminmamman

Kommentarer är stängda.