Fick plundra grannars rabarber igår. På Keittiökaveri bloggen hittade jag ett recept jag prövade, rabarberscones. Gott blev det. Jag minskade på sockermängden, det blev bra så också.
Rabarberscones
200 g rabarber
3 rkl socker (jag satt nästan 2 msk)
Degen:
5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl socker (jag satt under ½ dl)
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt (jag lämnade bort saltet, smöret var salt)
1 ägg
1 dl mjölk
(jag hade i lite kardemumma också)
Värm ugnen till 225°C
Skär rabarbern i bitar, lämna bort hårda ändorna om det behövs. Blanda rabarberbitarna med sockret i en bunke.
Blanda ihop mjöl, smör, socker, bakpulver, salt. Antigen med fingrarna eller i maskin. Blanda i ägget och mjölken. Rör till en jämn deg.
Häll ut degen och rabarbern på ett mjölat bord, rör samman. Forma degen till en rund ca 2 cm tjock kaka. Jag gjorde detta på plåten, min degklump var lite diffus. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Här finns receptet på finska.