Limemousse tårta med vit chokladbotten

Letar efter det perfekta receptet på den perfekta kombinationen sött&surt till en tårta. Har fått äran att baka en bröllopstårta senare i vår. Första testet gav ett mycket bra resultat. En kortare gräddningstid på bottnen är allt som krävs för att göra det perfekt.

limemoussetårta

 

Gjorde en vit choklad kladdkaka som botten. Receptet har jag ursprungligen hittat på kalasgott-sidorna, men sidorna finns inte mera!? Samma recept tycks finnas på många andra sidor och bloggar också (googla vit kladdkaka), men väljer att arkivera det här hos mej också.

Vit kladdkaka

2 ägg
2 dl strösocker (jag använde ”bara” 1½ dl)
1 msk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
3 msk pressad citronsaft (eller varför inte limesaft)
100 g smält vit choklad
100 g smält smör

Värm ugnen till 150°C. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt vaniljsocker och mjöl samt cintronsaft. Rör ner den smälta chokladen och smöret. Häll i en smord och bröad form på ca 24-26 cm. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter för kladdig kaka, i 30 minuter för en fastare en.

Jag hittade många limemousse då jag bläddrade i böcker, tidningar och googlade runt internet. Men det saknades någon ingrediens här och någon där eller så var det för komplicerat för just den stunden. Gjorde en helt egen mousse som blev mycket bra och inte alls söt. Vill man ha den mera söt, tillsätt socker.

Limemousse

1dl pressad limesaft
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl turkiskyoghurt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
nästan 2 tsk rivet limeskal

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan. Vispa grädden, men inte för hårt. I en annan bunke rör ihop yoghurt, socker, vaniljsocker och limeskal, går bra med elvisp på låg hastighet.Rör ner limesaften och vänd tillsist ner grädden. Ställ i kylen i några timmar.

Jag hällde moussen på den svala bottnen och ställde allt i kylen för att stälna. Använde inte riktigt all kladdkakesmet till bottnen (hade en 20 cm form), utan gjorde några muffins också. Kan varmt rekommendera att göra muffins på kladdkakan också. Ha en lite varmare ugn och kortare gräddningstid. Passar bra med något syrligt, som hallon.

4 svar på ”Limemousse tårta med vit chokladbotten

  1. Pingback: Fredagsbak | Sagoborgen

  2. Pingback: Bröllopstårtan i bilder | Sagoborgen

Kommentarer är stängda.