Jordgubbs&citroncupcakes

I nyaste numret av Hembakat (1/2013) fanns några cupcake recept. Ett av dem passade vårt vändagsbak mer än bra. Viggo hade ju till min förvåning valt jordgubb som smak. Alla recept jag hittade var med färska jordgubbar och sådana hade vi inte till förfogande. Använde frysta som jag tinade och lät rinna av i ett durkslag så det blev rätt torra jordgubbar.

jordgubbscupcakes 1

Jag skriver ner receptet så som vi gjorde.

Jordgubb&citroncupcakes ca 12 st

125 g rumsvarmt smör
200 g socker
1 msk citronskal
2 ägg
3  ¾ dl vetemjöl
1 ¼ dl gräddfil (råkade ha en burk i kylen som närmade sej bäst före datumet)
125 g tinade jordgubbar utan saften (nästan gång ska jag använda mer, närmare 200g)
citronsaft, en mängd som motsvarar ca ¼ citron

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och citronskal ljust och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje.
3. Sikta ner vetemjöl och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner 1/3 av i smeten.
4. Rör ner gräddfilen (går lika bra med t.ex. yoghurt). Mosa jordgubbarna med citronsaften i en skål. Vänd ner resten av de torra ingredienserna i smeten växelvis med de mosade jordgubbarna.
5. Fyll formarna (vi fick 14 stycken) till ca 2/3 med smet. Grädda mit i ugnen i 18-22 minuter. Låt svalna och flytta över på galler för att kallna helt.

jorgubbscupcakes 2

Frosting

65 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljessens eller äkta vaniljsocker
2-3 msk mjölk
3-4 dl florsocker
2 tsk citronsaft
pink pastafärg

Vispa smör och vaniljessens ljust och krämigt. Tillsätt florsockret växelvis med mjölken. Vispa till smidig konsistens. Tillsätt mer florsocker om det behövs. Smaksätt med citrosaft. Färga frostingen. Häll frostingen i spritspåse med valfri tyll. Jag använde en alldeles för stor, insåg jag för sent. Dekorera om du känner för.

jordgubbscupcakes 3

Ursprungliga receptet är Ingrid Hancock Bjerknes, och finns alltså i Hembakat 1/2013.