Citronpaj

En utsökt citronpaj med kraftig smak av citron. Servera med grädde eller glass. Denna paj har grannen gjort, men vill spara receptet för kommande bruk.

Botten:
125 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 tl bakpulver
2 tl vaniljsocker

Fyllning:

2 dl citronsaft  (2-3 citroner)
2 ¾ dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl grädde (den som tål ugn)
3 ägg

Servering:
2 dl grädde
1 rkl vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och socker vitt. Rör i ägget. Blanda ihop de torra ingrediensera och tillsätt i smeten i några omgångar. Smöra en pajform (diameter 24 cm eller 20 x 27 cm). Platta ut degen med mjöliga fingrar på bottnet och längs kanterna.

Pressa saften ur citronerna. Häll mjöl och socker i en bunke, blanda (så blir mjölet inte klimpigt i fyllningen). Rör ner citronsaften och grädden i mjölblandningen. Tillsätt äggen, använd handvisp. Häll fyllningen i formen. Grädda nere i ugnen i cirka 45 minuter.

Låt pajen svalna, god som kylskåpskall. Vispa grädden och tillsätt vailjsockret.

Även detta recept är Kinuskikissas, finns här.